Çarşamba, Aralık 10, 2014

Diyarbakır bir çiçektir

Diyarbakır bir çiçektir çünkü herhangi bir türün güzelliği, zarafeti ile kenti tanımlamak için kullanılır. Bir kent sadece binalarının yapısı veya planlaması ile tarif edilmez. Kimi zaman başka benzetmeler de devreye girer. Neden benzetmeleri kullanırız? Tabii ki kullandığımız dilin bizlere sunduğu sınırlar son derece geniştir. Gelin görün ki bir insana ya da başka bir varlığa ait olan bir özelliği cansız varlıklar için ya da eylemler için kullanmak da sıkça yapılmaktadır.



Çiçeklere ait bir sürü sıfat vardır. Onların yapılarından yola çıkılarak zarafetten güzelliğe, kırılganlıktan güçlü duruşa pek çok farklı sınıflamaya tabi olabilir. İşin özü bunların hepsi de insana ait özelliklerdir. Klasik Türk şiirinin ana teması aşktır. Bu da şiirde somuttan soyuta, maddeden manaya, süflîden ulviye aşkın her çeşidi işlenmiştir. Klasik edebiyatta aşkın çeşidi ne olursa olsun, aşkı ifade etme konusunda dinin ve tasavvufun etkisi büyüktür. Aşk duygusunun yoğun işlendiği bir edebiyatta onun görüntüsü ve çağrışımlarının fazla olması kaçınılmazdır. Bundan dolayıdır ki divan şairleri için  “güzellik” kavramının işlenmesi özel bir önem arz eder. Güzellik denilince şüphesiz akla ilk gelen sevgilidir. Sevgili, klasik edebiyatta aşkın tecelli ettiği en önemli unsurdur. En renkli hayaller en anlamlı kelime ve kavramlar sevgili etrafında gelişmiştir. Eski zamanlarda sevgiliyi ifade ederken kullanılan benzetmeler bugün artık açık ve rahatça kullanılmasından mıdır bilinmez farklı objeler için daha yoğun ve biraz da değişmiş halde kullanılmaktadır.
Diyarbakır’ın bir kent olarak deniziyle ve yeşilliği ile güzelliği malumumuz. Ama o güzelliği anlatmak için sadece güzellik kelimesini kullanmak kimi zaman yetersiz kalabilir. Bu yüzden de yukarıda belirttiğimiz farklı canlılara ait ve onlarla daha somut hale gelen benzetmeleri kullanmak gereklidir. Diyarbakır çiçek kadar zarif, dikkat çekici ve insana mutluluk veren yerleşim yerlerinden biridir denildiğinde olduğu gibi.
Diyarbakır Çiçekçilik İçin Dış Bağlantı: Ucuz Çiçek Gönderimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder